Novice, obvestila, dogodki

Neurja v občini Prevalje

  • 18 julij 2018
Neurja v občini Prevalje

Občino Prevalje so v zadnjem obdobju večkrat zajela neurja, ob katerih je vsakič padla ogromna količina padavin v zelo kratkem času, zaradi česar je poplavilo ceste in stavbe.

 

Prvo neurje v občini je bilo dne 24.5.2018, ko je poplavljalo več potokov. Poplavljal je Štefanov potok pred železniškem viaduktom. Flisov potok je začel poplavljati v delu na platoju nad avtobusno postajo, preden je v ceveh speljan pod državno cesto. Razlog za to je bil porušen in zamašen prepust pod državno cesto, sanacija katerega se je po neurju začela interventno urejati in se je prepust zamenjal z večjim. Flisov potok v odprtem delu struge ni prestopil bregov, za kar je zaslužna tudi rešetka, ki jo je občina Prevalje v okviru sanacije v letu 2016 vgradila na lokaciji, preden je potok speljan po kineti pod površjem.

 

Na več odsekih je poplavljala tudi Šentanelska reka. Najhuje je bilo pri stanovanjski hiši Fajmut, kjer je prestavljen potok speljan v premajhne cevi.

 

Velika količina vode je poplavila državno cesto v centru Prevalj, ki je bila nekaj časa neprevozna. Velika škoda je tudi na občinskih cestah, kjer se je zaradi namočenosti terena sprožilo več plazov in usadov, zaradi poplav hudournikov pa je poškodovanih več sto metrov občinskih cest in druga javna infrastruktura. Uničenih in zamašenih je bilo ogromno prepustov za odvodnjavanje meteorne vode. Prav tako so veliko škodo utrpeli občani, tako fizične kot pravne osebe (poplavljena stanovanja, kletni prostori, gostinski lokali, materialna škoda …). Med drugim je zaradi ogromne količine v kratkem času padlih padavin poplavilo tudi osnovno šolo ter nekaj okoliških hiš. Poplavljenih je bilo tudi več občinskih stanovanj.

 

7.6.2018 je občino ponovno zajelo novo neurje, ko je v nekaj minutah ponovno padlo ogromno dežja. Zaradi močnih padavin je potok na Poljani poplavil gostinski lokal Kocka in druge objekte, prav tako pa je nastala večja škoda na višje ležečih objektih na Holmcu.

 

22.6.2018 je zopet poplavljal Štefanov potok, katerega so gasilci PGD Prevalje pravočasno uspeli preusmeriti in ni bilo večje škode na objektih, razen na infrastrukturi. Prav tako je zaradi obilnega deževja površinska voda nanosila ogromno materiala na športno igrišče na Lešah.

 

V popoldanskih urah dne 5.7.2018 je občino spet zajelo močno neurje. Pri tem je padala tudi toča, ki je največ škode povzročila na Breznici, Lešah in delu centra Prevalj. Ponovno je bregove prestopil Štefanov potok in poplavil ceste ter objekte. Flisov potok tokrat ni poplavljal. Ogromne količine padavin, ki so padle v kratkem času, so se iz vseh koncev Prisoj zlile in tekle po Flisovi ulici, voda je drla proti glavni cesti. Zalitih je bilo več objektov, predvsem v kletnih prostorih. Ponovno je bila poplavljena tudi osnovna šola in bližnji objekti.

 

Ob vseh neurjih so interventno pomagali gasilci PGD Prevalje ob pomoči gasilcev iz drugih krajev.

 

Vsako neurje še dodatno poškoduje ceste, prepuste ter ostalo infrastrukturo. Po vsakem neurju delavci JKP LOG d.o.o. po naročilu občine v sodelovanju z zunanjimi izvajalci počistijo ceste, parkirišča in druge javne površine. S cisterno se očistijo in odmašijo prepusti, jarki ob cestah, sanirajo se brežine ob cestah. Pri čiščenju pomagajo tudi gasilci.

 

Ena huje poškodovanih cest je cesta od Prisoj proti Breznici in Suhemu vrhu, kjer se je po celotni trasi sprožilo več usadov in plazov, ki so odnesli tudi dele ceste. Na odseku od »Negovca« in mimo »Raškove ride« je zaradi usadov na več delih močno poškodovana asfaltirana cesta. Interventno se je lokacije usadov zaščitilo ter prepovedalo prevoz tovornim vozilom. Po naročilu Občine Prevalje je bil izdelan tudi projekt sanacije ceste, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sanacije po naravnih nesrečah. Izvajalec  je že izbran, izvedla se je uvedba v delo, dela pa se bodo začela izvajati v prihodnjih dneh.

 

Občina ob vsakem neurju poziva Direkcijo RS za vode, ki je odgovorna za vodotoke, podjetje VGP Drava Ptuj d.o.o., ki so upravitelji vodotokov, Direkcijo RS za infrastrukturo, ki je odgovorna za državne ceste, da bi se problematični odseki sanirali dolgoročno.

 

Ker največkrat poplavlja Štefanov potok (predvsem zaradi posedenih cevi) je občina na svoje stroške naročila izdelavo projekta, v okviru katerega se bo naredila betonska struga potoka. Zelo problematičen del potoka poteka po ceveh pod železniškim viaduktom. Slovenske železnice imajo v sodelovanju s podjetjem VGP Drava Ptuj d.o.o. ravnokar objavljen javni razpis za izbiro izvajalca. Predvideva se, da bo ta del saniran do konca avgusta.

 

Ob vsakem neurju pozove Občina Prevalje Upravo RS za zaščito in reševanje za izdajo Sklepa o ocenjevanju škode. Za neurji 24.5.2018 in 7.6.2018 je občina prejela odgovor, da škoda ne presega 0,3 promile državnega proračuna, zato ni izpolnjen pogoj za izdajo sklepa o pričetku ocenjevanja škode in posledično ne more prejeti sredstev Ministrstva za okolje in prostor za sanacijo. Glede neurja 5.7.2018 pa občina še ni prejela odgovora.

 

KRATKOROČNI UKREPI:

-      čiščenje zaplavnih pregrad na vseh potokih;

-      čiščenje brežin ob vodotokih;

-      čiščenje prepustov, jaškov, muld in obcestnih jarkov – (se očistijo ob vsakem neurju);

-      čiščenje vejevja in štorov iz vodotokov;

-      posamezni ukrepi za preprečitev poplavljanja kletnih stanovanj in ostalih prostorov (črpalke,...).

DOLGOROČNI UKREPI:

             -      dodatna izgradnja zaplavnih pregrad;

-      sanacija Štefanovega potoka – predviden začetek del ta teden, zaključek v dobrih dveh mesecih;

-      sanacija prepusta nad glavno cesto pri Flisovem potoku – se končuje;

-      sanacija brežine Flisovega potoka mimo Raškove ride in ureditev ceste -  pričetek del v tem tednu, zaključek del je predviden v treh mesecih;

-      sanacija Farskega potoka v spodnjem delu in v delu pri »Černjaku« - je predvidena v mesecu septembru 2018;

-      izgradnja pregrade na Gutmanovem potoku v zgornjem delu;

-      dodatna nabava posameznih črpalk za črpanje vode iz poplavljenih stanovanj.

 

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.