Grb

Grb simbolizira prevaljsko legendo o jezeru in treh utopljenih graščakovih hčerah.

Na modrem ščitu so vertikalno razmeščeni atributi: tri zlato rumene peterolistne krone in srebrna valovnica s tremi polnimi vali, ki razmejujejo vrhnjo in srednjo krono.
Grb občine Prevalje je upodobljen na ščitu poznogotskega stila, sanitske oblike. Na vrhu modrega ščita je zlato rumena peterolistna krona. Srebrna valovnica s tremi polnimi vali razpolavlja prostor med vrhnjo in srednjo krono. Vrh srednjega vala sovpada z navidezno simetralo ščita in razpolovnice ščita po višini. Srednja krona je umeščena na navidezno razpolovnico ščita po višini. Vse tri krone so enako velike. V grbu se uporabljajo po barvni lestvici naslednje barve: 

  • modra RAL 5023 (okensko modra), 
  • bela RAL 9002 (bela), 
  • zlata RAL 1024 (oker rumena).

Zastava

Zastava je zlatorumene in modre barve. Peterolistna zlatorumena krona je pripeta na vrh zastave po njeni celotni širini.

Zastava občine Prevalje je pravokotne oblike, razmerje višine proti dolžini je 1,00 : 2,41 (diagonala pod kotom 22,5 ° = 1/2 × 45 °), tako da je njena ruta razdeljena vertikalno na dva, po višini enaka, po dolžini pa neenaka, istobarvna dela. Spodnje polje je modre barve, katerega dolžina proti višini je v razmerju 100 : 191. Višina polja je istovetna višini rute zastave. V zgornjem delu je proti vrhu zastave pripeta peterolistna zlatorumena krona (atribut) na modri podlagi, tako da znaša razdalja vrha zastave do ležišča krone natanko eno polovico (V/2) višine rute zastave. Dno krone je umeščeno vzporedno z višino rute zastave. Modra podlaga je v obliki štirih enakokrakih trikotnikov v razmerju V : L = 6 : 10. Atribut izpolnjuje celotno višino zastave in je širok enainštirideset stotin (41/100) iste višine.

Na zastavi se uporabita po barvni lestvici naslednji barvi:

  • modra RAL 5023 (okensko modra),
  • zlata RAL 1024 (oker rumena).

Odlok o grbu, zastavi in prazniku občine Prevalje je bil sprejet 7. maja 2001. Celostna grafična podoba grba, zastave, valovnica je delo arhitekta Boruta Bončine, zmagovalca na razpisanem natečaju.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.