Holmec

Dolga Brda je obmejno naselje nekoč samotnih kmetij, danes pa tudi individualnih hiš med dolinicama potokov Šentanelske reke in Lokovice.

V bližini je mednarodni mejni prehod Holmec. Tik ob njem je nekoč stalo mogočno šolsko poslopje. Leta 1977 so na Holmcu zgradili novo šolo. V okolici so ležišča premoga, ki so ga od sredine 19. do sredine 20. stol. v presledkih izkoriščali. Ob cesti Prevalje - Mežica, ob odcepu proti mednarodnemu mejnemu prehodu Holmec, leži naselje Poljana z jedrom ob gotski cerkvi Janeza Krstnika iz 14. stoletja, ki je najstarejša cerkev v prevaljski župniji. Na Poljani so 15. maja 1945 potekali sklepni boji II. svetovne vojne na evropskih tleh, v juniju 2001 pa boji za osamosvojitev Slovenije. 26. junija 1991 je bila izobešena slovenska zastava v znak samostojnosti RS. Del območja Poljane je proglašeno za Spominski park Svobodi in miru, saj je zaznamovan z zgodovino in ga krasi spomenik iz brona Svobodi in miru, delo Stojana Batiča.

Ob cesti stoji kozolec, ki ga uvrščamo med toplarje in je eden redkih ohranjenih v dolini Meže. Ob njem je lesena skulptura Ajdovska deklica in spomenik Benjamina Kumpreja Ecche homo – Glej človek. Naselja Lokovica, Dolga Brda, Belšak in Poljana se povezujejo v krajevno skupnost Holmec.

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali na vrhu strani IZKLOP RAVNILA.