Holmec

Dolga Brda je obmejno naselje nekoč samotnih kmetij, danes pa tudi individualnih hiš med dolinicama potokov Šentanelske reke in Lokovice.

V bližini je mednarodni mejni prehod Holmec. Tik ob njem je nekoč stalo mogočno šolsko poslopje. Leta 1977 so na Holmcu zgradili novo šolo. V okolici so ležišča premoga, ki so ga od sredine 19. do sredine 20. stol. v presledkih izkoriščali. Ob cesti Prevalje - Mežica, ob odcepu proti mednarodnemu mejnemu prehodu Holmec, leži naselje Poljana z jedrom ob gotski cerkvi Janeza Krstnika iz 14. stoletja, ki je najstarejša cerkev v prevaljski župniji. Na Poljani so 15. maja 1945 potekali sklepni boji II. svetovne vojne na evropskih tleh, v juniju 2001 pa boji za osamosvojitev Slovenije. 26. junija 1991 je bila izobešena slovenska zastava v znak samostojnosti RS. Del območja Poljane je proglašeno za Spominski park Svobodi in miru, saj je zaznamovan z zgodovino in ga krasi spomenik iz brona Svobodi in miru, delo Stojana Batiča.

Ob cesti stoji kozolec, ki ga uvrščamo med toplarje in je eden redkih ohranjenih v dolini Meže. Ob njem je lesena skulptura Ajdovska deklica in spomenik Benjamina Kumpreja Ecche homo – Glej človek. Naselja Lokovica, Dolga Brda, Belšak in Poljana se povezujejo v krajevno skupnost Holmec.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.