Spominske sobe in zbirke

Stalna razstava Leopolda Suhodolčana
Na Prevaljah je urejena pregledna stalna razstava o delu in življenju pisatelja Leopolda Suhodolčana, pobudnika Bralne značke, pisatelja in nekoč ravnatelja šole.
  • Stavba Osnovne šole Franja Goloba na Prevaljah
Rudarski muzej Leše
Na lešah je v središču vasi v stavbi tehniške rudarske dediščine s pozivalnico / frlescimrom urejena Rudarska muzejska soba, v kateri so zbrani eksponati iz rudarske zapuščine zbirateljev in Koroškega pokrajinskega muzeja.
  • Stavba tehniške rudarske dediščine Leše
Kulturna soba Šentanel
V šoli je urejena kulturna soba Šentanel z muzejsko zbirko šentanelskega rojaka Luke Kramolca, prirejevalca koroških ljudski pesmi Luke Kramolca. Soba služi različnim aktivnostim v kraju in tudi dejavnostim kulturnih društev. Ogled je možen po predhodnem dogovoru s TD.
Muzej bralne značke
V osnovni šoli na Prevaljah je vzklila ideja o bralni znački, pobudnika sta bila prof. Stanko Kotnik ter ravnatelj šole Leopold Suhodolčan. Bralna značka je zaznamovala in zaznamuje slovenski kulturni prostor že desetletja. Leta 2001 so v počastitev 40-letnice bralne značke preuredili spominsko zbirko - Muzej bralne značke, prvič postavljene ob 20-letnici....
  • Osnovna šola Franja Goloba na Prevaljah
Dvornikova etnološka zbirka - Muzej kmečkega orodja
Na kmetiji Dvornik v Šentanelu že od konca 90. let preteklega stoletja Damjan Smolak predstavlja obiskovalcem hišno dediščino. Največ predmetov je vsebinsko vezanih na predstavitev delovnega procesa na kmetiji od setve do žetve. V delu skednja so razstavljeni stroji, naprave in orodja, ki večinoma niso več v rabi, v hiši pa so na ogled različni...

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali na vrhu strani IZKLOP RAVNILA.