Tradicionalne prireditve

Pohodniška pot na Uršljo goro
dostop in izhodišče Prevalje, gostilna Brančurnik dolžina 8 km zahtevnost 620 višinskih metrov zmernega vzpenjanja po severni strani gore. Čas hoje 3 ure lahke hoje UršIja gora je vlsoka 1.699 metrov, in sodi med lažje dostopne planinske cilje. Ob prihodu na goro se ponuja lep razgled na Mežiško, Mislinjsko, Šaleško in Dravsko...
Dnevi Luke Kramolca
Ob rojstnem dnevu Luke Kramolca, šentanelskega rojaka, glasbenega narodopisca, zbiratelja, prirejevalca ljudskih pesmi, skladatelja in profesorja glasbe prireja več domače kulturno društvo v Kramolčev spomin.
 • Šentanel
Pohod v neznano ob slovenskem kulturnem prazniku
Na predvečer kulturnega praznika praznika organizira KD Šentanel tradicionalni pohod.
 • Šentanel
S športom za pokal Šentanela
Športne aktivnosti potekajo od leta 2004 v organizaciji KS Šentanel v počastitev krajevnega praznika KS Šentanel.
 • Šentanel
Pravljična vas Leše
Obisk Pravljične vasi Leše, kjer pravljična bitja v zavetju gozdov Volinjaka in okoliških gora še živijo s pravljičnimi vsebinami in delavnicami za otroke.... Če vas kdaj zamika kaj čarobnega in pravljičnega, je obisk pravljične vasi med dvema čarobnima gorama - Uršljo goro in Peco - prava izbira.
 • Leše
Srečanja na Volinjaku ob slovenskem kulturnem prazniku
Na kulturni praznik se srečajo ob 12. uri na vrhu Volinjaka vsi, ki jim je do poezije v tišini zavetja zimskega kraškega sveta. Prireditev organizira KD Leše.
 • Leše
Pohod Svobodi in miru v čas
Pohod v počastitev zadnjih bojev 2. svet. vojne na evropskih tleh na Poljani v organizaciji KS Holmec.
 • Holmec
Holmec
Tradicionalne prireditve ob krajevnem prazniku KS Holmec s sodelovanjem z društvi v kraju.
 • Holmec
Štehvanje na Poljani
V okviru tradicionalnih prevaljskih Jesenskih srečanje Konjeniško društvo Poljana - Prevalje pripravi predstavitev in prikaz stare šege - štehvanje. Štehvanje (nemškko Kufenstechen) je stara šega oziroma stara ljudska fnatovska igra, pri kateri jezdeci v diru razbijajo na kol nasajeni sodček.
 • Poljana
Boljši sejem
Pod kozolcem toplarjem na Poljani iz leta v leto pridobiva več radovednežev in tudi kupcev. Nekateri pridejo na ogled, drugi po nakup, vsi pa na prijetno druženje in klepet pod kozolcem. Sejem organizira TD Poljana.
 • Poljana
Proslava na Poljani
Vsakoletna množično obiskana tradicionalna prireditev v počastitev zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh v soboto pred 15. majem. Prireditev se odvija ob spomeniku Svobodi in mir v Spominskem parku Svobodi in miru na Poljani, kjer se je odvijala zadnja bitka druge svetovne vojne.
 • Poljana
Kresovanje na Poljani
Poteka v organizaciji Turističnega društva Poljana v juniju ob kresu pri kozolcu toplarju in cerkvi Janeza Krstnika na Poljani.
 • Poljana
Silvestrovanje
Slovo od starega leta tradicionalno poteka na Športnem stadionu Ugasle peči v organizaciji Občine Prevalje in športnih društev. Prireditev je popestrena z bogatim glasbenim programom in ognjemetom.
 • Prevalje
Veseli december
Kulturne in zabavne prireditve v decembru v mestnem jedru Prevalj v sodelovanju s šolo, vrtcem in kulturnimi društvi v občini.
 • Mestno jedro Prevalje
Tradicionalni novoletni nogometni turnir
Športno društvo Puclpam organizira tradicionalni novoletni turnir s 24 ekpima. Sodelujejo ekipe iz Koroške kot tudi širšega območja Štajerske in Savinjske.
 • Športna dvorana Osnovne šole Prevalje
Moštna d`čva
Izbor vsako leto v drugem kraju Mežiške doline v drugi polovici novembra z izborom najlepše Moštne d`čve.
Srečanje malih vokalnih skupin "D`ČVA NABIRA BRANČUR"
Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Ravne na Koroškem, organizira vsakoletno srečanje malih vokalnih skupin iz širše Koroške v sodelovanju z vokalnim kvintetom Ajda in gostilno Brančurnik pod naslovom "D`čva nabira brančur".
Sušnikovi dnevi
Kulturno-umetniške prireditve v novembru v počastitev rojaka dr. Franca Sušnika ob njegovem rojstnem dnevu v organizaciji KD Mohorjan z vrhunskimi umetniki.
 • Prevalje
Zborovski festival ljudske pesmi
Vsakoletna srečanje zborovske ustvarjlnosti v oktobru v organizaciji KD Mohorjan.
 • Prevalje
Memorial za člane NK Korotana
Nogometni turnir za preminule člane NK Korotana v organizaciji NK Korotan. Turnirja se udeležijo vse ekipe, članske, mladinske, veteranske, katerih igalci so svojo nogometno kariero pričeli v nogometnem klubu NK Korotan in na ta način počastijo spomin na preminule člane.
 • Športni park Ugasle peči
Kundijev lisičkin tek
Je tek za mlade, mlajšim se lahko pridružijo starši. Poteka v organizaciji društva za kulturo in šport KUNDI v Športnem parku Ugasle peči.
 • Prevalje
Kundijev gorski tek
Poteka v času Jesenskih srečanj v organizaciji društva za kulturo in šport KUNDI. Start je Pod gonjami (Čepelnik), cilj Športni park Ugasle peči.
 • Prevalje
Krejanov memorial
Prva sobota v septembruv času Jesenskih srečanj je že nekaj let rezervirana za najbolj množično kolesarsko prireditev na Koroškem. Krejanov memorial poteka na Prevaljah in okoliških hribih v organizaciji Alpsekga smučarskega kluba Fužinar. Prireditev je posvečena spominu na enega izmed začetnikov gorskega kolesarjenja na Koroškem, Tonču Krejanu. Na 31km...
 • Prevalje
Mednarodna kiparsko-slikarska kolonija
 • vsako leto na drugem mestu v času Jesenskih srečanj
Semanji dan
Sredin sejem v času Jesenskih srečanj poteka v organizacijo Občine Pravljae. Vsako leto ga množično obiščejo "kramarji" iz cele Slovenije, kar privabi tudi izjemno veliko število obiskovalcev. To je ena izmed najmnožičnejših prireditev Jesenskih srečanj.
 • Prevalje
Krojačkov dan
Poteka v času Jesenski srečanj od leta 1995 v dneh okrog 17. septembra, to je dan pričetka branja za bralno značko v novem šolskem letu. S kulturnimi delavnicami in dogodki ohranja spomin na pisatelja Lepolda Suhodolčana in ohranja tradicijo Bralne značke, ki je vzklila na Prevaljah. Organizira ga osnovna šola.
 • Prevalje
Jesenska srečanja
Preplet zabavno-kulturnih in športnih vsebin v septembru. V okviru Jesenskih srečanj potekajo na Prevaljah v drugem tednu septembra že od leta 1987 številne zabavne in športne prireditve. Prireditev je poimenoval Janez Mrdavšič, slavist, pisatelj in dolgoletni ravnatelj Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na...
 • Prevalje
Malonogometni turnir

Vsako leto v mesecu junijo ŠD Puclpam organizira malonogometni turnir v sklopu občinskega praznika. Organizatorji poskrbijo za dobro vzdušje in primerna nagrade, kar privabi številne kakovostne ekipe.

 • Športni park Ugasle peči
Od Pliberka do Traberka
Tradicionalno srečanje pevskih zborov Od Pliberka do Traberka je najstarejša oblika sodelovanja in druženja pevcev z obeh strani meje Koroške. Začelo se je oktobra leta 1966 na pobudo dirigenta in glasbeniha Toneta Ivartnika, ki je srečanje tudi poimenoval Od Pliberka do Traberka, za katero obstajata dve znani priredbi, ki sta delo Luke Kramolca in Janeza Petjaka.
 • Prevalje / območje Koroške
Otroška pustna maškarada
Otroška pustna maškarada na Prevaljah je ena redkih tradicionalnih otroških pustnih maškarad v koroškem okolju, ki jo prirejajo vse od leta 1951. Udeležujejo se je otroci osnovne šole in vrtca tudi iz drugih krajev.
 • Prevalje
Kulturni šok
Tradicionalni nogometni turnir, na katerem se zberejo rekreativni nogometaši (politiki, ministri, župniki, policisti, novinarji, direktorji,...), z nogometnim turnirjem počastijo slovenski dan kulture. Prireditev ima dobrodelno noto.
 • Prevalje
Kulturna srečanja na Uršlji gori
To so tradicionalna vsakoletna kulturna srečanja v januarju v organizaciji PD Prevalje.
 • Uršlja gora

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali na vrhu strani IZKLOP RAVNILA.