Statistični podatki

Občina Prevalje je pričela z delovanjem 1.1. 1999. Spada med srednje velike slovenske občine, saj meri 5807 ha ali 58,07 km in ima 6.850 prebivalcev (2012).

Prevalje ležijo na nadmorski višini 411m in so geografsko, kulturno in upravno središče občine.
Gospodarski razvoj občine še vedno v pretežni meri temelji na industrijski proizvodnji, kjer so najmočneje zastopane predelovalne dejavnosti, sledijo trgovina, proizvodnja kovin in kovinskih izdelkov, promet in gradbeništvo. 

Po podatkih iz avgusta 1999 je bilo v občini 2000 delovno aktivnih občanov in 287 registriranih brezposelnih. Decembra 2010 je bilo 377 ljudi prijavljenih kot iskalci zaposlitve, delovno aktivnega prebivalstva pa je bilo 1566. 

Podjetja v Prevaljah so: 

  • LESNA, Tovarna pohištva, d.d. Prevalje,
  • KORATUR D.D.,
  • PREVENT TRO, d.o.o.
  • LEK d.d.,
  • MEŽA d.o.o.,
  • KORING d.o.o.,
  • Tesnila GK, d.o.o..

Razvitost občine pokaže na svoj način tudi podatek o dolžini cest. V občini Prevalje imamo 83,7 km občinskih kategoriziranih cest in 109,8 km gozdnih cest. Skozi občino teče cca 6km regionalne ceste I. reda št. 226 Holmec – Poljana - Ravne - Dravograd. Občina Prevalje namenja posebno pozornost komunalni opremljenosti in oskrbi z osnovnimi komunalnimi dobrinami. Izvajanje komunalne dejavnosti je zaupano Javnemu komunalnemu podjetju LOG d.o.o., Ravne na Koroškem, upravljanje s stanovanjskim fondom pa Stanovanjskemu podjetju d.o.o. Ravne na Koroškem. Občina zagotavlja osnovno vzgojo in izobraževanje v Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje s podružnicami Holmec, Leše, Šentanel, predšolsko varstvo in vzgojo pa v vrtcih Zgornji kraj in Pod gonjami. Osnovno zdravstvo izvaja Zdravstveni dom Ravne na Koroškem, Zdravstvena postaja Prevalje. Zagotovljene so preskrbovalne, bančne, poštne in druge osebne storitve.Prevalje so že od nekdaj veljale za kraj živega kulturnega dogajanja in društvenega življenja. Z novo občino so društva dobila še večjo podporo. V občini je registriranih 11 kulturnih, 11 športnih društev, 2 turistični društvi in 15 ostalih društev.

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali na vrhu strani IZKLOP RAVNILA.