Statistični podatki

Občina Prevalje je pričela z delovanjem 1.1. 1999. Spada med srednje velike slovenske občine, saj meri 5807 ha ali 58,07 km in ima 6.799 prebivalcev (maj 2020), od tega 3406 moških ter 3393 žensk.

Prevalje ležijo na nadmorski višini 411 m in so geografsko, kulturno in upravno središče občine.

Gospodarski razvoj občine še vedno v pretežni meri temelji na industrijski proizvodnji, kjer so najmočneje zastopane predelovalne dejavnosti, sledijo trgovina, proizvodnja kovin in kovinskih izdelkov, promet in gradbeništvo.

Gostota prebivalstva: 117,1
Število naselij: 13
Registrirana brezposelnost (april 2020) 8 %
Povprečna bruto plača (marec 2020): 1.556 € 
Število podjetij (2018): 445

Razvitost občine pokaže na svoj način tudi podatek o dolžini cest. V občini Prevalje imamo 83,7 km občinskih kategoriziranih cest in 109,8 km gozdnih cest. Skozi občino teče cca. 6 km regionalne ceste I. reda št. 226 Holmec - Poljana - Ravne - Dravograd. Občina Prevalje posebno pozornost namenja komunalni opremljenosti in oskrbi z osnovnimi komunalnimi dobrinami. Izvajanje komunalne dejavnosti je zaupano Javnemu komunalnemu podjetju LOG d. o. o., Ravne na Koroškem, upravljanje kanalizacije Javnemu komunalnemu podjetju Ravne na Koroškem, upravljanje s stanovanjskim fondom pa Stanovanjskemu podjetju d. o. o. Ravne na Koroškem. Občina zagotavlja osnovno vzgojo in izobraževanje v Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje s podružnicami Holmec, Leše, Šentanel; predšolsko varstvo in vzgojo pa Vrtec Krojaček Hlaček Prevalje z enoto Leše. Osnovno zdravstvo izvaja Zdravstveni dom Ravne na Koroškem - Zdravstvena postaja Prevalje. Zagotovljene so preskrbovalne, bančne, poštne in druge osebne storitve. Prevalje so že od nekdaj veljale za kraj živega kulturnega dogajanja in društvenega življenja. Z novo občino so društva dobila še večjo podporo.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.