Krajevna skupnost Holmec

Holmec povezuje naselja Lokovica, Dolga Brda, Belšak in Poljana. Nahaja se dobre 4 km iz Prevalj, proti mednarodnemu mejnemu prehodu z Avstrijo.

Območje KS Holmec obsega:

  • naselje Lokovica,
  • del naselja Dolga brda, vse hišne številke, razen 19 in 20,
  • del naselja Belšak, hišne št. od 1 do 8 in 11, 
  • del naselja Poljana, hišne št. 8 do 31, razen 25.

Središče naselja Poljana je ob lepi gotski cerkvi sv. Janeza Krstnika. Cerkev je kapelnega tipa. Nad vzhodnim delom cerkve je postavljen zvonik, tipičen koroški nadstrešni stolpič s strmo skodlasto streho. Posebna dragocenost cerkve je lesena plastika – glava sv. Janeza Krstnika – iz 15. stol.

Kozolec na Poljani uvrščamo med toplarje in je eden redkih ohranjenih v dolini Meže. Od leta 2002 je zelo aktivno Turistično društvo Poljana pod predsedstvom Albina Krajnca dalo pobudo, da dajo kozolcu novo vsebino. Odločili so se, da ga ob straneh zaprejo, mu povečajo uporabnost, in v kozolcu uredijo muzej kmečkega orodja.

Večji del Poljane je zaščiten kot spominsko območje “Svobodi in miru“, tu so potekali zadnji boji 2. svetovne vojne. Na levi strani ceste, ki pelje proti Holmcu, stoji spomenik – lik bombe, ki se razpre v obliki cveta, iz nje leti jata golobov – simbol vojne in miru. V središču naselja je obnovljen kozolec – prostor za raznolike prireditve, ob njem pa nas pozdravi ajdovska deklica – skulptura iz lesa.

ČLANI KS:
1. Venčeslav Kerec- predsednik
2. Melita Krof

3. Gregor Kac
4. Martin Novak
5. Aleš Koren
6. Jožefa Seidl

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali na vrhu strani IZKLOP RAVNILA.