Novice, obvestila, dogodki

Dogodek: Podaljšanje življenja lesu in lesnim izdelkom

  • 13 maj 2024

LAS Mežiške doline, v sodelovanju  z Društvom za razvoj slovenskega podeželja, organizira dogodek na temo krožnega biogospodarstva na podeželju z naslovom Podaljšanje življenja lesu in lesnim izdelkom.

Brezplačni dogodek je namenjena izboljšanju znanja o biogospodarstvu in prepoznavanja priložnosti za proizvodnjo lastnih bio-osnovanih izdelkov.

V prvem delu bosta prof. dr. Luka Juvančič in mag. Matej Fatur iz Biotehniške fakultete predavala o Krožnem biogospodarstvu na podeželju in podala zanimive primere dobrih praks iz Slovenije in tujine.

Sledila bo delavnica katere tema  bo LES, ki je eden izmed najpomembnejših gradbenih materialov, zato predstavlja ponovna uporaba, oziroma reciklaža odsluženega lesa še toliko večji in pomemben izziv.

Ponovna uporaba lesa je pogosto omejena s prisotnostjo različnih onesnaževal s katerimi je bil les obdelan tekom primarne življenjske dobe (biocidi, ognje-zadrževalna sredstva, premazi …). Številne rešitve iz preteklosti so danes prepovedane, ali pa so neprimerne za posamezne rabe.

Po drugi strani na ponovno rabo lesa vpliva tudi stanje lesa, mehanske lastnosti. Lesu s starostjo upada predvsem odpornost na ciklično utrujanje. Na delavnici pa bodo prikazani primeri ponovne uporabe starega lesa za  izdelavo pohištva, oken, okrasnih predmetov. Pri tem bomo opozorili tudi na etični vidik recikliranja lesa in morebitno uničevanje kulturne in tehnične dediščine. Delavnico bo vodil dr. Miha Humar iz Biotehniške fakultete.

Pridružite se nam v sredo, 29. maja 2024 ob 10 uri v Plezalnem centru na Prevaljah.

Podrobnosti o dogodku najdete v priloženem vabilu!

Registracija: zaradi lažje organizacije vas prosimo, da se na dogodek prijavite do 24. 5.

Gostitelj: LAS Mežiške doline.

 

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.