Novice, obvestila, dogodki

Festival duševnega zdravja - Ljubljana

Program MIRA, Nacionalni program duševanega zdravja

  • 15 maj 2023

 

                                                                                               

 Za dvig ozaveščenosti in krepitev duševnega zdravja

 

Duševno zdravje je visoko na prednostni lestvici politik javnega zdravja v državah članicah Evropske unije in se mu v letu 2023 namenja posebna pozornost, čemur se je Vlada RS pridružila z razglasitvijo Slovenskega leta duševnega zdravja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje se pobudi pridružujemo z organizacijo Festivala duševnega zdravja, ki se bo odvijal v četrtek, 18. maja 2023 med 10. in 19. uro, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

 Prireditev, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar, je namenjena vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenije. Njen namen je različnim starostnim skupinam, otrokom, mladostnikom, odraslim, študentom, aktivnim na trgu dela, starejšim približati raznolike vsebine s področja skrbi za duševno zdravje in preprečevanja duševnih stisk ter motenj.

Obiskovalcem bo brezplačno na voljo 23 različnih predavanj in delavnic, hkrati pa bodo imeli možnost spoznati več kot 40 organizacij, ki pomembno prispevajo h krepitvi in ohranjanju duševnega zdravja v Sloveniji.

Vabilo in program prireditve se nahajata na naslednji spletni povezavi: https://www.zadusevnozdravje.si/aktualno/dogodki/2023/04/festival-dusevnega-zdravja/

Obiskovalci bodo lahko izbirali med vsebinami, ki se lotevajo perečih tematik na področju duševnega zdravja, s katerimi se srečujemo v različnih življenjskih obdobjih. Mladostnikom se bo predstavila spletna svetovalnica, kjer lahko anonimno vprašajo za nasvet strokovnjake, študentom bodo predstavljeni načini, kako se spoprijeti s prilagoditveno krizo ob prehodu iz študentskega obdobja v prvo zaposlitev. Bodoči starši bodo lahko odšli domov s spoznanji, kako premagati strah pred porodom, prepoznati in umiriti stres pri sebi in otroku. Starši bodo izvedeli, kdaj poiskati pomoč pri pedopsihiatru, učitelji, kako krepiti odpornost in zdrav razvoj otrok. Aktivni na trgu dela bodo izvedeli, kaj lahko za dobro duševno zdravje pri delu naredi delovna organizacija, kaj lahko storijo sami in kje lahko poiščejo pomoč v primeru težav. Obiskovalcem različnih starostnih skupin bo na voljo predavanje o iskanju povezanosti, sprostitve in odmika v labirintu družbenih omrežij, predstavljen bo program psihološke prve pomoči, ki temelji na strokovnih smernicah, a prilagojen temu, da ga lahko uporabi vsak med nami. Pogosto se zaradi duševnih stisk zapremo vase, sramujemo se svojih težav in občutimo strah pred nerazumevanjem drugih ljudi, zato se bo mogoče podučiti, kako začeti pogovor, komu zaupati in kdaj spregovoriti o težavah, pa kako z zdravimi navadami do duševnega zdravja, kako premagovati stisko in strahove svojcev oseb z demenco… Vse našteto je le nekaj poudarkov iz palete vsebin, ki bodo predstavljene na prireditvi, s katere naj bi vsak obiskovalec odšel z novimi in uporabnimi spoznanji.

 

Na prireditvi sodelujemo vsi, ki v slovenskem prostoru delamo na področju promocije in skrbi za duševno zdravje, preprečevanja duševnih stisk in motenj, pri čemer spoštujemo načela varovanja človekovih pravic in sočasno zmanjšujemo stigmo na tem področju ter posledično stremimo k optimalnemu duševnemu zdravju celotne skupnosti.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.