Novice, obvestila, dogodki

Obvestilo o izvedenem poostrenem nadzoru po Zakonu o zaščiti živali

  • 22 marec 2023
Obvestilo o izvedenem poostrenem nadzoru po Zakonu o zaščiti živali

Dne 14. 3. 2023 je bil na območjih občine Ravne na Koroškem in občine Prevalje izveden skupni poostren nadzor po Zakonu o zaščiti živali (ZZZiv).

Policista policijske postaje Ravne na Koroškem in vodnik službenega psa VSP Celje sta v sodelovanju z redarjema Medobčinskega redarstva Mežiške doline in občine Dravograd, v nadzoru na terenu preverjala cepilni status psov, uporabo povodcev na javnih površinah, odgovornost pobiranja pasjih iztrebkov ter če se psi nahajajo na neustreznih površinah kot so otroška igrišča.

Preverjeni psi so bili vsi čipirani in imeli veljaven cepilni status, v kolikor bi bila zaznana kršitev, bi sledil odstop prijave veterinarski inšpekciji, ki je pristojna za reševanje tovrstnih zadev. 

V skupnem nadzoru so zaznali nekaj kršitev po Zakonu o zaščiti živali v 11. členu, ki določa: »Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.« Globa, ki sledi temu prekršku znaša od 200 € do 400 €.

Zaznana je bila tudi kršitev po odloku o varstvu javnega reda v Občini Ravne na Koroškem, in sicer 13. člena navedenega odloka, kjer je navedeno: »Živali ni dovoljeno voditi na: – otroška in športna igrišča,…« Za kršitev je predpisana globa v višini 40 €.

Lastniki psov, ki so jih pri opravljanju nadzora srečali, so vestno pobirali pasje iztrebke. Občinski odlok o varstvu javnega reda v 12. členu namreč določa: »Skrbniki in vodniki psov in drugih domačih živali morajo z vseh površin, k i niso v lasti lastnika živali, sproti odstranjevati njihove iztrebke.«

Na pobudo občank in občanov, ki izpostavljajo kritične točke in zaznavajo kršitve, bodo tudi v prihodnje potekali podobni nadzori, ki hkrati utrjujejo dobro sodelovanje policije in medobčinskega redarstva.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.