Novice, obvestila, dogodki

IZJAVA ZA JAVNOST Ob 3. obletnici delovanja Mladinske iniciative za 3. razvojno os

  • 17 julij 2017

Ravne na Koroškem, 14. 7. 2017
IZJAVA ZA JAVNOST
Ob 3. obletnici delovanja Mladinske iniciative za 3. razvojno os

14. julija 2017 je minilo tri leta, od kar je upravni odbor Mladinskega sveta Ravne na Koroškem ustanovil Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os. Na pobudo Koroškega filatelističnega društva je tako nastala priložnostna kuverta in dopisnica, ki je bila danes odposlana na 700 naslovov po Sloveniji. Pri tem smo želeli izdelati tudi priložnostni žig, katerega Pošta Slovenije, po mnenju njihove pravne službe, zaradi politične konotacije iniciative ni odobrila. Ob tem je bila v mestni hiši na Ravnah postavljena tudi priložnostna razstava z naslovom »HOȨMO CESTO!.

Na današnji novinarski konferenci Mladinske iniciative smo predstavili tudi ključne mejnike dosedanjega delovanja. Iniciativa se je na začetku znašala na neenotnem stališču koroške politike do 3. razvojne osi in stališču pristojnih v Ljubljani, da izgradnja te ceste ni potrebna. Mnoge aktivnosti iniciative in drugih deležnikov so pripeljale do tega, da je bil 3. julija 2017 podpisan Protokol o izgradnji hitre ceste na Koroško.

Prav na podlagi protokola, bo iniciativa izvedla tudi prihodnje aktivnosti. Že 17. julija 2017 bo na pobudo Mladinske iniciative potekal sestanek na Ministrstvu za okolje in prostor. Tema pa bo umeščanje trase 3. razvojne osi na odseku Slovenj Gradec – Dravograd – Holmec. Iniciativa bo zastopala stališče, da je potrebno takojšnje nadaljevanje sprejema DPN Slovenj Gradec – Dravograd, ki je od leta 2013 v mirovanju. Vlada mora sprejeti stališča do pripomb in narediti je potrebno študijo faznosti izgradnje tega odseka, pri čemer iniciativa ne odstopa od stališča, da se mora med Slovenj Gradcem in Dravogradom umestiti štiripasovna hitra cesta. Za odsek Dravograd-Holmec je do konca leta 2017 potrebno sprejeti študijo variant (kar veleva tudi dogovor v 5. členu protokola). Na podlagi tega pa bo mogoče pričeti postopke za sprejem DPN tudi na tem odseku.

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os bo v prihodnje dajala večji poudarek odseku Slovenj Gradec – Dravograd – Holmec, kajti tukaj trasa še ni umeščena. Zato, da so se pričele aktivnosti na tem odseku premikati dalje, pa smo morali večino dosedanjega dela posvečati odseku od avtoceste A1 do Velenja oz. Slovenj Gradca, kajti zgornji del trase proti Avstriji, je bil »ujetnik« odločitve o tem, kje bo potekala trasa v spodnjem delu. V skladu s tem, bo iniciativa v prihodnje izdelala tudi semafor gradnje 3. razvojne osi za odsek Slovenj Gradec – Dravograd – Holmec, kateri bo javnosti predstavljen v septembru 2017, ko bi naj na DARS-u potekal naslednji sestanek koordinacijskega odbora za izgradnjo 3. razvojne osi.

HOČ´MO CESTO!

S spoštovanjem,
Mladinska iniciativa za 3. razvojno os
Aljaž Verhovnik, koordinator iniciative

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.