Novice, obvestila, dogodki

Osrednja prireditev ob 60. obletnici bralne značke na Prevaljah

  • 21 maj 2021
Osrednja prireditev ob 60. obletnici bralne značke na Prevaljah

Pred šestdesetimi leti 22. maja so bile na Koroškem podeljene prve bralne značke, v počastitev izjemnega pomena koroškega pisatelja Lovra Kuharja, ki je ustvarjal pod psevdonimom Prežihov Voranc, poimenovane Prežihove značke. Gibanje, ki se je v sedmih desetletjih razširilo po vsej Sloveniji in tudi čez njene meje, ki je prvotne okvire spodbujanja branja med osnovnošolci razširilo tudi v medgeneracijsko branje, sta zasnovala pisatelj Leopold Suhodolčan, ko je bil ravnatelj prevaljske osnovne šole, in profesor slovenščine Stanko Kotnik.

Osrednja prireditev ob jubileju se je zato pod pokroviteljstvom in z osebno navzočnostjo predsednika države Boruta Pahorja odvila danes, v četrtek,20. maja 2021, na Prevaljah.

Na Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje so pripravili pregledno razstavo 60-letne zgodovine bralne značke. Predsednik države si jo je uvodoma ogledal v družbi župana Občine Prevalje dr. Matica Tasiča, ravnateljice dr. Andreje Tinta, predsednika Društva Bralne značke Slovenije Marka Kravosa, podžupana Občine Prevalje Boštjana Gorenška, podpredsednice Društva Bralne značke Slovenije mag. Tilke Jamnik, predsednice Zveze prijateljev mladine Slovenije Darje Groznik in drugih. Učenci in gostje so s pomočjo Naočnika in Očalnika, nepozabnih literarnih junakov Leopolda Suhodolčana, v zrak spustili 60 biorazgradljivih balonov, ki so ob zvokih koroških pesmi šolskega pevskega zbora s sabo ponesli misli in voščila prevaljskih učencev. 

Pravljična scena, navdahnjena s Suhodolčanovimi literarnimi junaki in metaforično upodobitvijo ključnih pojmov tematike dogodka – knjig in branja, je obiskovalce navdušila v Veliki dvorani Družbenega doma, prizorišču svečane slovesnosti, spremljanje katere je bilo širši javnosti omogočeno prek spleta.

Program se je začel s slovensko himno, ki jo je zapel basbaritonist Klemen Gorenšek. V svojem pozdravnem nagovoru je župan Občine Prevalje, dr. Matic Tasič, bralni znački ponovil voščilo Toneta Partljiča: »Ohrani bog te v cveti!«. Ravnateljica OŠ Franja Goloba Prevalje dr. Andreja Tinta je spomnila, da je prvo leto Prežihove bralne značke desetim otrokom podelil pisatelj France Bevk, ki so mu učenci že septembra poslali voščilo za 70. rojstni dan in obenem vabilo na majsko podelitev. Predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik in predsednik Društva Bralna značka Slovenije Marko Kravos sta izpostavila, da gibanje živi po vsem našem etničnem ozemlju in še dlje, ter se zavezala tudi k nadaljnjemu spodbujanju bralne kulture med Slovenci. Marko Kravos je povedal, da so Prevalje kot rojstni kraj bralne značke pravo mesto, da postanejo žarišče, in v imenu DBZS podelil plaketo MESTO BRALNE ZNAČKE Občini Prevalje. »Branje je sreča, branje je veselje, branje je znanje,« je besede svojega očeta delil mladinski pisatelj Primož Suhodolčan in dodal, da je ponosen, da bo prvi ambasador pisateljske klopi oz. klopi bralne značke, ki jo bo vsako leto posvojil eden izmed slovenskih literarnih ustvarjalcev. Predsednik države Borut Pahor je v svojem slavnostnem govoru izpostavil ponosa vredno posebnost Slovenije, da je dan kulture pri nas državni praznik, ter skozi kontekst naše zgodovine in potencialov prihodnosti kulturo in poslanstvo, ki ga opravlja bralna značka, označil za zanesljiv steber tudi v 21. stoletju. Besede hvaležnosti si zaslužijo tako mentorji bralne značke kot Društvo Bralne značke Slovenije, je dejal ter DBZS in ZPMS poklonil častno pokroviteljstvo nad vsemi prireditvami ob 60-letnici bralne značke. Dogodek so z glasbenimi točkami popestrili še Ditka in BQL (Rok in Anej Piletič). Vsi trije glasbeniki so tudi zlati bralci in ponosni Prevaljčani, ali kot je zaključil Rok Piletič: »Pravi Prevaljčan postaneš, ko narediš bralno značko. In midva sva prava Prevaljčana!«

 

Obeleževanje okrogle obletnice se bo na Prevaljah nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh.

V petek, 21. maja 2021, bo ob 11.00 predstavitev filatelističnega kompleta 60 let prve podelitve bralne značke. Koroško filatelistično društvo je v sodelovanju z Občino Prevalje, Osnovno šolo Franja Goloba Prevalje in Društvom Bralna značka Slovenije – ZPMS pripravilo priložnostni poštni žig, ki bo v uporabi na Prevaljah v petek, 21. maja 2021. Istočasno je izšel tudi priložnostni poštni sklop, ki ga je oblikoval arh. Borut Bončina. Tone Petek (FNK Celje) je v avli Družbenega doma na Prevaljah postavil priložnostno filatelistično razstavo.

V petek ob 15.30 bo organiziran Koncert ob 60-letnici Bralne značke pred Domom starejših na Fari. V kulturnem programu sodelujeta Kvintet Ajda in etno skupina Zimski kosci.

Ob 16.00 Občina Prevalje, Osnovna šola Franja Goloba Prevalje in NK Korotan prirejajo nogometni turnir za 1. pokal bralne značke – selekcija U7.

V soboto, 22. maja 2021, bo otvoritev prvega Festivala bralne značke na Prevaljah. Dogodek bo potekal v virtualni obliki s sodelovanjem različnih literarnih ustvarjalcev, glasbenikov, kulturnikov, javnih osebnosti in šole.

Ob 11.00 bo v  Spominskem parku na Prevaljah slovesnost ob postavitvi klopi bralne značke s knjigobežnico.

Festival bralne značke se bo nadaljeval še od 24. do 28. maja s srečanji mladih bralcev z avtorji. Vsak dan bosta organizirani dve srečanji prek spletne platforme Zoom.

 

Pripravi: Boštjan Gorenšek, podžupan Občine Prevalje