Novice, obvestila, dogodki

OBČINA PREVALJE, ZDRAVO MESTO - mesec boja proti raku debelega črevesa in danke

  • 25 marec 2021

Spoštovane občanke, občani,

 marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, ko opozarjamo na pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja te bolezni. Podatki kažejo, da je v Sloveniji rak debelega črevesa in danke med 5 najpogostejšimi raki pri obeh spolih skupaj. Za rakom debelega črevesa in danke povprečno vsako leto zboli več kot 1.300 ljudi, čeprav je rak na debelem črevesu in danki ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem. V Sloveniji za to skrbi Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki.

 Rak na debelem črevesu in danki se v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi, zato se je treba na povabilo odzvati redno , na vsaki dve leti. V programu SVIT je do 65% primerov raka na debelem črevesu in danki odkritih tako zgodaj, da onkološko zdravljenje ni potrebno, zato vas močno spodbujamo, da se odzovete na vabilo Programa SVIT.

 Ciljno populacijo Programa Svit predstavlja dobrih 600.000 oseb, moški in ženske, med 50. in 74.letom starosti, ki na vsaki dve leti prejmejo vabilo v program.

 S sodelovanjem v Programu Svit udeleženci nimajo dodatnih stroškov, saj stroške sodelovanja v programu nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja.

 Tudi v času epidemije COVID -19 ne smemo pozabiti na skrb za svoje zdravje. Sodelovanje v presejalnem programu SVIT je tudi v času epidemije varno. Zato ne zavrzite vabila in se odzovite v Program SVIT.

 Redno odzivanje v Program SVIT vam lahko reši življenje.

                                                                                                                     Projektni svet  "Prevalje zdravo mesto"
Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.