Projekti

GEOLOŠKO POHODNO DOŽIVETJE V GEOPARKU KARAVANKE - NAKULT

  • 13 januar 2020
GEOLOŠKO POHODNO DOŽIVETJE V GEOPARKU KARAVANKE - NAKULT

Karavanke/Karawanken UNESCO Globalni Geopark je območje z izjemno geološko in geomorfološko dediščino, ki ni pomembna samo v državnem, ampak tudi v evropskem oziroma svetovnem merilu. Trenutno je v Geoparku Karavanke registriranih 14 tako-imenovanih znamenitosti Geoparka in kar 48 geoloških znamenitosti, ki jih splošno imenujemo Geosites. To so geološko ter geomorfološko pomembne in zanimive točke ali območja v naravi, ki lahko imajo poleg geološkega in geomorfološkega pomena tudi arheološki, zgodovinski, botanični, zoološki, kulturni ali tehnični pomen. 

Cilj projekta INTERREG NaKult - Geološko pohodno doživetje v Geoparku Karavankeje zastaviti in uveljaviti celovito strategijo za valorizacijo, ponazoritev in izboljšanje zavedanja o bogati geodiverziteti Geoparka Karavanke. Da bi ta cilj lahko dosegli, načrtujemo skupen razvoj in opremo daljinske geo-pohodniške poti okoli Geoparka Karavanke. Ta bo omogočila znatno izboljšanje ozaveščenosti o geo- in biodiverziteti. Posamezne etape, ki bodo pripravljene in predstavljene glede na lokalne vsebinske posebnosti, bodo združene v daljinsko pohodniško pot kot skupen produkt. Na in ob poti bodo urejeni majhni interpretacijski moduli – za različne ciljne skupine – ter različni programi in ponudbe. Ustvarjene bodo atraktivne izhodiščne točke in enoten sistem vodenja, ki bodo omogočili daljinsko pohodniško pot. Za posredovanje geodiverzitete kot tudi ostalih kulturnih in naravnih posebnosti na poti, so potrebni vodniki, ki jih bomo usposobili v okviru lastnega »Geopark izobraževanja« o čezmejnih posebnostih, na podlagi dobro pripravljenih strokovnih podlag. Vse ključne informacije bodo posredovane z ustreznimi informacijskimi orodji. Dodatno bomo razvili posebne skupinske ponudbe, predvsem za šole v obliki Geopark doživljajskih kampov. Celoten produkt bo organiziran v okviru organizacijske oblike Geoparka Karavanke z njegovimi partnerji kot lastno upravljavsko orodje geodiverzitete.

Občina Prevalje bo v okviru projekta INTERREG NaKult obnovila kozolec na Poljani, nabavila tehnično opremo, ki bo služila za interpretacijo ter oživljanje kulturne in etnološke dediščine in predstavitev biotske in geološke raznovrstnosti. Pripravljena bo tudi razstava v obliki fotogalerije, preko katere bo predstavljena dediščina.
Vodilni partner: DS Geopark Karavanke/Karawanken
Projektni partnerji:
- Občina Črna na Koroškem
- Občina Prevalje 
- Občina Ravne na Koroškem 
- Občina Dravograd 
- Zavod Republike Slovenije za varstvo narave/OE Maribor;
- RRA Koroška, regionalna razvojna agencija za Koroško d.o.o.;
- Društvo Kulturni dom Pliberk/Bleiburg.
Trajanje: 1.5.2018 – 30.4.2021
Odobreni prispevek ESRR: 1.624.332,55 €

Projekt NaKult je projekt čezmejnega sodelovanja, ki se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija v programskem obdobju 2014-2020 in je sofinanciran s sredstvi Evropske unije, iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, ter s sredstvi Dežele Koroške.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.