Projekti

PROJEKT INTERREG NATUREGAME: NARAVNI-GEOLOŠKI IGRALNI PROSTOR PECA

  • 13 januar 2020
PROJEKT INTERREG NATUREGAME: NARAVNI-GEOLOŠKI IGRALNI PROSTOR PECA

Gora Peca leži v središču čezmejnega Karavanke/Karawanke UNESCO Globalnega Geoparka. Značilnost njenega območja sta izjemno zanimivi geo- in biodiverziteti. Občutljiva naravna območja, različne okoljske teme ter klimatske spremembe so včasih težko razumljive, poleg tega pa bo imel trend medijskega digitalnega razvedrila vedno večji vpliv, kar predvsem pri otrocih in mladostnikih vodi do zmanjšanega obsega gibanja. Projekt INTERREG NatureGame bo pomembno prispeval k izboljšanju obeh pred tem imenovanih aspektov, v čezmejni doživljajskem prostoru gore Pece. Na igriv, atraktiven način bosta posredovani raznoliki geo- in biodiverziteti tega prostora in njuni povezavi z globalnimi temami. Glavni namen projekta je torej nadgraditi mrežo že obstoječih izletniških točk in jih povezati v skupen, inovativen čezmejen produkt, ki bo v obliki igre podajal naravno pestrost našega območja.

V okviru projekta INTERREG NatureGame se je v letu 2018 že odprla plezalna arena v občini Šmihel nad Pliberkom/Feistritz ob Bleiburg, v okviru projekta pa se bodo do 28.02.2021 uredili/vzpostavili še naslednji moduli:
- Outdoor park Črna na Koroškem z novo razgledno ploščadjo in spustom po jeklenici - zip line
- Naravna kolesarska info točka Poljana z novimi razstavnimi paviljoni
- Geoigra zakladnica doživetij Mežica, v sklopu katere se bo dopolnila aktualna interpretacija geološke, naravne in kulturne dediščine
- Vzpostavitev razstavnih prostorov na gori Peci, ki bodo vključevali interaktivno razstavo o geo- in biodiverziteti območja ter informacijski center Geoparka Karavanke 
- Geo igralni prostor (Escape Room) v Železni Kapli/Bad Eisenkappel
- Doživljajski prostor - Visitor center Podjuna/Jaunstein
Občina Prevalje, kot partnerica v okviru projekta NatureGame: Naravni-geološki igralni prostor Peca, je v letu 2018 izvedla vse investicije, ki si jih je zadala kot uresničitev dela širše zgodbe, ki jo izvaja skupaj z vodilnim partnerjem F.S. Immobilienverwaltungs GmbH ter ostalimi projektnimi partnerji Naturfreunde Österreich Ortsgruppe Petzen, Obir Tropfsteinhöhlen GesmbH, Občina Globasnica, Občina Črna na Koroškem in Podzemlje Pece, podjetje za razvoj turistične in muzejske dejavnosti, d.o.o..

Cilj projekta s strani Občine Prevalje je ureditev dveh info paviljonov, v katerih se na igriv način posreduje ponudba celotnega Geoparka in predstavi geodiverziteta območja okoli Pece. V celotni Mežiški dolini in v neposredni bližini državne meje manjkajo osrednje turistične informacije. S strateško lokacijo na Poljani, ob obstoječem kozolcu, nastaja osrednja info točka, ki bo omogočala dostop do različnih področij - od igre v naravi do predstavitve celotnega Geoparka. Ob zaključku celotnega projekta bo vzpostavljeno v info paviljonih interaktivno informacijsko stičišče, ki bo posredovalo geodiverziteto Geoparka in okolice Poljane in k temu bo posredovana turistična dodana vrednost. S tem je ta točka v smislu celotne čezmejne ponudbe osrednja interakcijska točka za »igo v naravi« in Geoparku, tu se bodo lahko predstavila srednja in velika podjetja iz področja turizma, sosednje občine bodo imele možnost predstavitve svojih posebnosti, tu pa se bodo zagotavljale vse potrebne informacije o Geoparku, nastanitvenih kapacitetah, znamenitostih. Te interaktivne informacije bodo na voljo tudi v tujih jezikih.  V drugem paviljonu bo urejena interaktivna igriva razstava o geodiverziteti. Zgrajen je sanitarni paviljon, za večje skupine pa je urejen tudi zunanji prostor. Oba paviljona sta urejena na način, ki je prijazen tudi za kolesarje. 
Občina Prevalje je za omenjeno investicijo odštela cca 300.000,00 EUR z DDV, glede na pogodbo o sofinanciranju pa se pričakuje sofinanciranje v višini cca 230.000,00 EUR.

Osnovne informacije o projektu:
Vodilni partner: F.S. Immobilienverwaltungs GmbH (www.petzen.net)    
Projektni partnerji
- Naturfreunde Österreich Ortsgruppe Petzen (petzen.naturfreunde.at) 
- Obir Tropfsteinhöhlen GesmbH (www.hoehlen.at)   
- Občina Globasnica/Globasnitz (www.globasnitz.at)
- Občina Črna na Koroškem (www.crna.si)
- Občina Prevalje (www.prevalje.si)   
- Podzemlje Pece, podjetje za razvoj turistične in muzejske dejavnosti, d.o.o. (www.podzemljepece.com) 
Trajanje: 1.3.2018 – 28.2.2021
Odobreni prispevek ESRR: € 1.966.798,63

Projekt NatureGame je projekt čezmejnega sodelovanja, ki se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija v programskem obdobju 2014-2020 in je sofinanciran s sredstvi Evropske unije, iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, ter s sredstvi Dežele Koroške.

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.