Civilna zaščita Občine Prevalje

Civilna zaščita je namensko organiziran del sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami oziroma poseben del namensko organiziranih sil za zaščito, reševanje in pomoč. Civilna zaščita (v nadaljevanju CZ) obsega organe vodenja, enote in službe za zaščito, reševanje in pomoč, zaščito in reševalno opremo ter objekte in naprave za zaščito, reševanje in pomoč. V celoti je organizirana na regionalni in državni ravni, v lokalnih skupnostih pa njeno organiziranje še poteka. Enote in službe CZ se organizirajo po prostorskem načelu kot taktične enote z močjo od ene ekipe oziroma oddelka do ene čete. Istovrstne enote in službe CZ se lahko med seboj združujejo v večje sestave.

Zaščita in reševanje – predstavitev in naloge

Sistem zaščite in reševanja je na podlagi Zakona za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami organiziran in je vključen v sistem nacionalne varnosti (poleg obrambnega in varnostnega sistema). V državi je varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami organizirano kot enoten in celovit sistem. Vse reševalne službe in druge namensko organizirane enote za zaščito in reševanje se povezujejo v organizacijsko in funkcionalno enoten sistem. Težišče delovanja je na lokalni ravni, kjer občina ureja in izvaja varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter organizira in vodi zaščito, reševanje in pomoč na svojem območju.

Občinski svet v skladu z nalogami občine ureja in izvaja varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami na svojem območju, sprejema letne programe zagotavljanja sredstev za izvajanje nalog zaščite, reševanja in pomoči, zagotavlja varstvo pred požarom ter ureja, upravlja in skrbi za gasilsko javno službo.

Župan skrbi za izvajanje priprav za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, sprejme načrte zaščite in reševanja, skrbi za izvajanje za preprečitev in zmanjšanje posledic naravnih in drugih nesreč, vodi zaščito, reševanje in pomoč ter odpravljanje posledic naravnih in drugih nesreč, skrbi za obveščanje prebivalstva o nevarnostih, stanju varstva in sprejetih zaščitnih ukrepih.

Poveljnik Civilne zaščite, ki ga imenuje župan, vodi zaščito, reševanje in pomoč ob naravnih in drugih nesrečah. Za strokovno pomoč pri vodenju ter za opravljanje drugih operativno-strokovnih nalog zaščite, reševanje in pomoči je organiziran Občinski štab CZ.

Občinski štab CZ ima določeno število članov, ki se imenujejo iz vrst strokovnjakov ter predstavnikov tistih organov, organizacij in služb, ki sodelujejo pri zaščiti, reševanju in pomoči v skladu z načrti zaščite in reševanja. Delo štaba vodi poveljnik CZ, v njegovi odsotnosti pa namestnik poveljnika.

Sile za zaščito, reševanje in pomoč ob naravnih in drugih nesrečah v Občini Prevalje so:

  • Občinski štab CZ (OŠCZ),
  • javna gasilska služba (PGD Prevalje),
  • enote, službe in drugi operativni sestavi gospodarskih služb, zavodov in drugih organizacij in sile zaščite in reševanja po pogodbi.


SESTAVA OŠCZ PREVALJE

Gvido Luka Lužnik - poveljnik Civilne zaščite

Kontakt: 031-754-901, [email protected]

Nika Zlatar – namestnica poveljnika 

Martina Sušec Valentar - članica

Izidor Močilnik - član

Igor Ledinek - član

Miloš Jovan - član

Sašo Hovnik - član

 

OBČINSKI NAČRTI ZAŠČITE IN REŠEVANJA

Delni občinski načrt ZIR ob jedrski ali radiološki nesreči na območju Občine Prevalje.pdf

Občinski načrt prevzema in razdelitve tablet kalijevega jodida ob jedrski ali radiološki nesreči v občini Prevalje.pdf

PRAVNA PODLAGA

Zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami (Uradni list RS, št. 51/06 – uradno prečiščeno besedilo, 97/1021/18 – ZNOrg in 117/22)

Uredba o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč (Uradni list RS, št. 92/0754/0923/11 in 27/16)

Uredba o vsebini in izdelavi načrtov zaščite in reševanja (Uradni list RS, št. 24/1278/16 in 26/19)

 

Povezave

http://www.sos112.si/slo/page.php?src=cz1.htm

http://eucenje.urszr.si/

http://www.rks.si/

http://www.poklicnigasilci-ravne.si/

http://www.sos112.si/jezek.html

Povečaj ali pomanjšaj font:
Ponastavi velikost
Povečaj pisavo
Zmanjšaj pisavo
Barvna shema
Privzeto
Črno na belem
Belo na črnem
Črna na bež
Črno na zelenem
Modro na belem
Črno na rumenem
Modro na rumenem
Rumeno na modrem
Turkizno na črnem
Črno na vijoličnem
Tip pisave
Privzeto
Arial
Verdana
Open Dyslexic
Open Dyslexic Alta

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali gumb za IZKLOP RAVNILA.