Novice, obvestila, dogodki

Občina Prevalje - Branju prijazna občina

  • 11 december 2017
Občina Prevalje - Branju prijazna občina

OBČINA PREVALJE »BRANJU PRIJAZNA OBČINA«

V ponedeljek, 4. 12. 2017, je v Mestni občini Kranj potekala svečana podelitev priznanj »Branju prijazna občina«, ki ga podeljuje Združenje splošnih knjižnic in Skupnost občin Slovenije skupaj z Ministrstvom za kulturo. Na javnem natečaju za pridobitev naziva je bila med 18-imi občinami uspešna tudi Občina Prevalje. S tem nazivom je Občina Prevalje vstopila v prvo skupino občin, ki dajejo pomemben prispevek za izboljšanje bralne kulture v lokalni skupnosti.
Na svečani podelitvi v Kranju sta zbrane nagovorila minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak in predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez (častni pokrovitelj projekta), ki sta v svojem nagovoru poudarila pomembnost branja, kot ene izmed temeljnih življenjskih vrednot za širjenje znanja in obstoj naroda, saj človek, ki ne bere, nima nobene prednosti pred tistim, ki ne zna brati. Priznanje »Branju prijazna občina« je iz rok predsednice Združenja splošnih knjižnic Vesne Horžen prevzela podžupanja Občine Prevalje Margareta Jukič.

Iz utemeljitve strokovne komisije za certifikat Branju prijazna občina.

Občina Prevalje je med manjšimi slovenskimi občinami izvrsten zgled spodbujanja branja in načrtnega razvijanja bralne kulture pri svojih občanih in tudi širše, pri naših rojakih v zamejstvu. Oblikovala je prepoznavno »blagovno« znamko - »Bralno značko« - edinstveno tudi v mednarodnem pogledu. Ker je občina tudi svoj turistični potencial prepoznala v povezavi s knjigo in domačo literarno tradicijo, je za razvoj okolja prepoznala tudi pomen krajevne knjižnice.

Iskrena skrb za knjigo in branje v Občini Prevalje več kot presega lokalni okvir.

Pripomoček pri branju - ravnilo

Z miškinim kazalcem se pomikajte po strani in ravnilo vam bo sledilo.
Za izklop ravnila pritisnite tipko ESC ali na vrhu strani IZKLOP RAVNILA.